31 October 2012

Oluja, topla domaća pinka i pekmezarenje


I tako, da zvanicno izjavim da smo zivi i zdravi, suhi i na sigurnom! Pripremali nas za smak svijeta jedno nedelju dana, a smak nije stigao. Drama i panika, prvo pred oluju, a sad post-olujni izvjestaji! Raju su isprepadali, pokupovali su sve sto im treba, a i mnogo toga sto im ne treba. Police u radnjama su u nedelju bile prazne! Zatvorili podzemnu zeljeznicu i autobuse, barikadirali mostove, tunele i sve vece autoceste.. Skolarcima uskratili pristup znanju (auu mogu zamisliti njihovo razocarenje kad su saznali da nema shole), na posao jucer (ni danas, a izgleda ni sutra) niko nije isao.. S obzirom da je napolju vjetar neprestano zavijao i kisa pomalo rominjala po prozorima nije nam puno toga preostalo no da se jede i da se gledaju filmovi! I tako ja umjesih ovu integralnu pinku, a cale dosao u posjetu i donio kofer domacih finih slastica, sekinih likera i mmmmm maminih divnih pekmeza!!! Uz to i najomiljeniji onaj od sipka!!! I tako uz caj i tople kriske kruha mi smo pekmezarenje proglasili vrhuncem dana =)))



Sastojci:
2 solje integralnog brasna
1 solja organskog rizinog brasna
prstohvat morske soli
zlicica organskog smedjeg secera
1 vrecica suhog kvasca
cca 300 ml tople vode
Sezamove sjemenke, lanene sjemenke i malo suhog oregana

Priprema:
1. Prosijati oba brasna, dodati sol, secer i kvasac i po malo dodavati vodu. Umijesati meko tijesto, prekriti ga cistom krpom i ostaviti na toplom mjestu jedno sat vremena da se udvostruci.
2. Kad se tijesto udvostrucilo ubaciti sjemenke i dodati jos malo brasna po potrebi.
3. Zagrijati pecnicu na 350 F, a pleh obloziti pek papirom.
4. Povrsinu pinke malo ovlaziti vodom, posuti oreganom, sjemenkama i krupnom morskom solju.
5. Peci jedno 30-ak minuta.

A sto pekmezarenje dobro ide uz ovo... mmmmm...


Par slika iz danasnje voznje bicikla Bruklinom:
malo porusenih stabala, malo poplave, ali nista strasno..




Nisu svi bas tako dobro prosli, naime zbog jos nerazjasnjenih oklonosti izgubili smo jedan od najpoznatijih svjetskih jedrenjaka -- Bounty jedrenjak. Jedna clanica posade je umrla, kapetan se jos smatra nestalim. 

R.I.P. HMS Bounty


--
ae!

4 comments:

  1. Au, ipak je oluja ucinila dosta stete...
    Domaci pekmez od sipka - moj omiljeni! :)

    ReplyDelete
  2. Iako na televiziji moram priznati nije izgledalo tako jednostavno već kao prava elementarna nepogoda.Glavno da ste dobro.

    ReplyDelete
  3. Žao mi je ljudi koji su nastradali jer njima je ipak došao smak sveta, žao mi broda... bitno je da ste vi dobro a ovaj hleb me tako mami preko ekrana...super je!

    ReplyDelete
  4. Baš sam razmišljala kako ste sve to preživeli! Drago mi je da čujem da ste imali sreće.
    Hleb je odličan. Nisam još probala da pečem sa rižinim brašnom...

    ReplyDelete